Vad är Crossfit

Crossfit är en träningsform som bygger på en kombination av kondition & styrketräning som utförs genom funktionella övningar under hög intensitet och med en konstant variation och det är det som gör crossfiten så kul.

Träningen utgår från naturliga rörelser och utmaningar som människans ställs inför i miljontals år men som vi idag mer sällan gör som vuxna sitta ned- stå upp -hoppa- knuffa- lyfta- kasta -släpa.
Det är förenklat en blandning av tyngdlyftning, gymnastik, löpning, intervallträning i olika former.
Tanken är att skapa en så allsidig och varierad träning som möjligt.

 

HUR TRÄNAR MAN CROSSFIT?

De allra flesta tränar CrossFit i gruppformat genom att boka sig på klasser. Det är små grupper om ca 12 personer som guidas igenom dagens träningspass (WOD) av en certifierad CrossFitcoach. Exempel på övningar som man stöter på under en CrossFitklass kan vara armhävningar , frivändningar, knäböj, militärpress, marklyft, upphopp på lådor (box jumps), räckhäv (chins, pull-ups) eller repklättring. militärpress, bänkpress, marklyft löpning och många fler. Alla övningar går att “skala” eller modifiera för att passa alla åldrar och bakgrunder.

 

VILKEN UTRUSTNING AVNVÄNDS I CROSSFIT?

Träningen kan ske med bla hantlar, kettlebells, skivstång, klätterrep, medicinbollar, hopprep, lådor, slädar och annan “enkel” utrustning. Vanligtvis är passen 1 h och brukar bestå av tre delar: uppvärmning, styrka, kondition och ibland även någon typ av tilläggsträning på slutet. Till skillnad från tex bodybuilding så ligger fokus i CrossFit på individuell prestation och inte på utseende. Av just den anledningen ser man sällan speglar inne på en Crossfitbox.

 

FÖR VEM PASSAR DET ATT TRÄNA CROSSFIT?

Crossfit är för dig som vill få en sundare livsstil och må bättre. Det är en träningsform med stark gemenskap, glädje och sammanhållning som gör att alla, oberoende av träningsbakgrund och ålder, kan känna sig hemma och utvecklas. En stor del av att träna CrossFit handlar om att lära känna dig själv och vad du klarar av. Det är inte en tävling mot andra, det är en tävling med dig själv. Vid din sida finns alltid en coach som guidar dig och ser till att du utför rätt övningarna med rätt teknik och med rätt intensitet. Varje moment går att skala. Klarar man tex inte att göra en armhävning så skalar man ner “svårighetsgraden” och gör en på knäna eller håller bara emot på nervägen.

Vill du prova Crossfit?

Kicka länken eller scanna QR koden så kontaktar vi dig.

Vi på
Fyshuset

03

Crossfit-instruktör
Crossfit-instruktör
Personlig tränare & ägare
Personlig tränare & ägare
EGYM-instruktör & Reception
EGYM-instruktör & Reception
Crossfit-instruktör
Crossfit-instruktör